Интерактивният проект „Сподели България“ в БНР

Панорамна 360° визуализация на Белоградчишките скали, качена в масивите на Google като „качествено местоположение“, от август до момента е регистрирала над 1'120'000 посещения от целия свят. Панорамата е част от интерактивния проект „Сподели България“ (Share Bulgaria), който позволява българското културно и историческо наследство, местности, селища и природни забележителности да бъдат разгледани всестранно, на 360 градуса.

Адриан Илиев, който е сред вдъхновителите на амбициозната проект, изтъкна в предаването „Хоризонт до обед“, че „България е прекрасна страна, която обаче не използва възможностите на електронните технологии в пълния им капацитет, за да покаже богатствата, които притежава. Незначителни културно-исторически ценности с добър маркетинг се представят по света изключително настойчиво и това дава своя резултат. Същевременно България, където има много по-сериозни постижения от древните култури, Средновековието и Съвременността, както и невероятна природа – остава неизвестна, неразкрита за света“.

Георги Палпурин (доверен фотограф по програмата Google Street View, участващ в инициативата за популяризиране на България) разказа, че „проектът цели не просто да снима, а да създава добавена стойност за бизнеса и институциите чрез интерактивно познание. Проектът дава възможност на хората, бизнеса и самата държава, с вложение в един ресурс да постигнат многократен ефект. Заснемането на една историческа местност може да я промотира като туристическа дестинация. Могат да се създадат и пълноценни интерактивни уроци въз основа на такива турове. Със заснемането на средата в 360° казваме доста – защото е доказано, че основната част от информацията се възприема визуално“.

 

На този етап проектът не се ползва от публично финансиране, а се осъществява изцяло с лични средства на Фондация „Интерактивна България“ и с доброволния труд на своите съмишленици. Симбиозата между технологични компании, инвестиращи част от възможностите си в проекта, публично достъпната инфраструктура на интерактивните карти online и желанието за генериране на качествено визуално съдържание за България създават добавена стойност за всички.

Адриан е категоричен, че internet-представянето на забележителностите в 360° панорами няма да намали желанието на хората да ги посещават. „Напротив – това е провокация за тях да ги посетят лично и да изживеят онова, което може да се долови само лично, на място. Многобройните снимки, презентации и реклами на Лувъра или Ватикана например, не пречат милиони туристи да ги посещават всяка година – дори обратното. Същевременно изключителни образци на културата – като обсерваторията Белинташ например – не се посещават, защото хората не знаят за съществуването им и не знаят, че такива обекти надхвърлят многократно широко известни световни постижения“.

Георги добавя, че „Една 360° панорама позволява потребителят да получи цялостен туристически маршрут – чрез вградени препратки към намиращи се в района други забележителности, къщи за гости, традиционни ресторанти. Достъпът до визуално съдържание online ще провокира потребителя да посети мястото, да опита от традиционното сирене, да отпие от автентичното вино, което се произвежда на това място. Може би именно заради това Президентската институция разпозна официално проекта „Сподели България“ и призна неговата стойност за популяризиране на културното, историческото и природното наследство на България“. От тук нататък предстои надграждане на проекта с нови панорамни изгледи и визуални предложения от България.

За да демонстрира възможностите на визията в 360°, Георги от Share Bulgaria направи непосредствено в живия ефир в студиото на БНР 360° панорама, която ще даде възможност на слушателите да се превърнат в зрители и да надникнат „зад кадър“ в радио-предаването, което се излъчва от 10-ти студиен комплекс на БНР.