Президентът подкрепи проекта „Сподели България“

Проектът „Сподели България“ (Share Bulgaria) обединява креативните усилия на асоциираните партньори на Фондация „Интерактивна България" да представят и популяризират българските природни красоти, историческо и културно наследство пред широката аудитория в internet.

За тази цел разположихме в интерактивната карта BGmaps и в картовото приложение на Google няколко стотин впечатляващи 360° презентации от всички краища на нашата Родина – и продължаваме да добавяме нови.

Проектът беше подкрепен на първо място от Президента на Република България (с официално писмо от 10.12.2015 г.), а така също от водещи компании от българския технологичен пазар като „Датекс“ ООД и „Контракс" АД, от медии като Dnevnik.bg и не на последно място – от многобройните потребители в internet.

Благодарим Ви!

Интерактивният проект „Сподели България“ в БНР

Панорамна 360° визуализация на Белоградчишките скали, качена в масивите на Google като „качествено местоположение“, от август до момента е регистрирала над 1'120'000 посещения от целия свят. Панорамата е част от интерактивния проект „Сподели България“ (Share Bulgaria), който позволява българското културно и историческо наследство, местности, селища и природни забележителности да бъдат разгледани всестранно, на 360 градуса.

Адриан Илиев, който е сред вдъхновителите на амбициозната проект, изтъкна в предаването „Хоризонт до обед“, че „България е прекрасна страна, която обаче не използва възможностите на електронните технологии в пълния им капацитет, за да покаже богатствата, които притежава. Незначителни културно-исторически ценности с добър маркетинг се представят по света изключително настойчиво и това дава своя резултат. Същевременно България, където има много по-сериозни постижения от древните култури, Средновековието и Съвременността, както и невероятна природа – остава неизвестна, неразкрита за света“.

Георги Палпурин (доверен фотограф по програмата Google Street View, участващ в инициативата за популяризиране на България) разказа, че „проектът цели не просто да снима, а да създава добавена стойност за бизнеса и институциите чрез интерактивно познание. Проектът дава възможност на хората, бизнеса и самата държава, с вложение в един ресурс да постигнат многократен ефект. Заснемането на една историческа местност може да я промотира като туристическа дестинация. Могат да се създадат и пълноценни интерактивни уроци въз основа на такива турове. Със заснемането на средата в 360° казваме доста – защото е доказано, че основната част от информацията се възприема визуално“.

„Сподели България“ в студиото на еМисия България по BiT

Ентусиастите, обединени в интерактивния проект „Сподели България“, подготвят национална база данни с висококачествено визуално съдържание за свободно споделяне, чрез което ще бъдат представяни културно-историческите и природни съкровища на страната ни в интерактивна среда.